Informatia este gravata cu ajutorul laserului, materialul fiind stabil chiar si la temperaturi de 1000°C.

Cu ani in urma, foloseam dischete, apoi am trecut la CD-uri si DVD-uri. Acum, oamenii de stiinta de la Universitatea din Southampton au creat un nou suport pentru stocarea informatiilor, un suport creat din straturi de sticla nanostructurate. Discul poate rezista la temperaturi de pana la 1000°C, ceea ce il face, practic, indestructibil.

"Cristalul de memorie Superman", asa cum i-au spus cercetatorii, ar putea schimba total felul in care stocam noi informatia. Un singur disc ar avea 360 de tera de spatiu, o capacitate impresionanta. Datele inregistrate pe un astfel de disc rezista timp de un milion de ani.

Descoperirea a fost realizata de o echipa de cercetatori tineri ai universitatii britanice. Ideile care pot schimba lumea pot sa aparea chiar si la varste fragede. Iata cateva proiecte uimitoare realizate de tinerii din Romania inscrisi pe platforma SmartNation.ro

E palpitant sa te gandesti ca am creat primul document care cel mai probabil ca supravietui mai mult decat rasa umana (Peter Kazansky, cercetator)

Inventia, una cu adevarat spectaculoasa, i-a facut pe cei de la Centrul de Cercetare Optoelectrica al Universitatii sa se gandeasca la celebrele "cristale de memorie" pe care Superman le tine ascunse in "Fortareata Singuratatii". Informatia este gravata in trei straturi de "nanopuncte", separate de spatii minuscule.

Nanostructurile care se asambleaza singure schimba felul in care lumina trece prin sticla, modificand polarizarea luminii intr-un mod care poate fi apoi citita folosind un microscop optic si un polarizator asemanator ochelarilor de soare polarizati care exista si la noi in magazine.

Suportul va fi foarte folositor organizatiilor care au arhive de mari dimensiuni fara a mai exista teama deteriorarii informatiilor.

Share articol: