Cativa cercetatori din California au descoperit o metoda prin care pot incarca mult mai repede electronicele.

Cativa oameni de stiinta de la Universitatea din California din Riverside au creat un anod din silicon care ar incarca o baterie Li-ion de 16 ori mai repede decat cele din prezent.

Ei au construit o structura 3D sub forma de con, care cuprinde nanotuburi de carbon. Aceasta nu doar ca ajuta la o incarcare mai rapida a smartphone-urilor, dar face si ca bateriile sa inmagazinede cu 60% mai multa electricitate si sa fie cu 40% mai usoare.

Bateriile din comert au anodul facut din grafit, care are o capacitate de 370mAh/g. Un anod construit din nanotuburi de carbon este de trei ori mai performant, ajungand pe la 1000mAh/g. Iar daca schimbam materialul si punem silicon obtinem 4.200mAh/g, adica de 10 ori mai mult decat bateriile existente acum in comert.

Totusi, nu este foarte simplu sa faci un anod de silicon sa functioneze intr-o baterie Li-ion. Siliconul interacioneaza cu litiul in interiorul unei celule si isi mareste volumul in mod repetat, ajungand sa ocupe un spatiu de 4 ori mai mare, iar apoi se contracta la marimea initiala. Un astfel de comportament poate duce la spargerea bateriei. 

Oamenii de stiinta din California au reusit sa rezolve aceasta problema, cu care cercetatorii se lupta de mult timp. Lucrarea lor a aparut in revista SMALL, scrie gizmag.com.

Share articol: