In ultimele lunii ale anului trecut au fost vandute la nivel global peste 432 milioane de smartphone. Dintre acestea, numai 207.900 de unitati au fost produse de BlackBerry si ruleaza cu sistemul propriu de operare.

Astfel, in prezent cota de piata a BlackBerry a scazut sub un procent, fiind mai exact de numai 0,0481%, scrie Business Insider.

In schimb, in aceeasi perioada a anului trecut telefoanele care ruleaza Android au reprezentat o cota de piata de 81,7% (352,7 milioane de bucati vandute). Apple a vandut 77 milioane de telefoane, avand astfel o cota de piata de 17,9%.

Succesul urias de care se bucura sistemul Android este explicat prin strategia adoptata de Google. Compania ofera gratuit dreptul de utilizare a sistemului, pentru telefoanele ieftine, care sunt foarte cautate in tari precum India si China.

Apple urmeaza o strategie opusa: foloseste sistemul iOS doar pentru dispozitivele productie proprie.

BlackBerry a fost lider de piata inainte de era telefoanelor inteligente. A inceput sa piarda teren foarte repede, dupa lansarea iPhone.

Telefoanele BlackBerry erau apreciate pentru tastatura functionala, care facea foarte usoara trimiterea de mesaje si e-mail. Telefoanele ruleaza un sistem de operare propriu, BB10.