Cei de la IDC au dezvaluit recent clasamentul producatorilor de telefoane mobile pentru al treilea trimestru din 2014. Acum a venit randul sistemelor de operare folosite de producatori. Nu exista nicio surpriza, Android fiind in continuare lider autoritar, marindu-si avantajul fata de iOS sau Microsoft.

Cumulat, au fost livrate 268 de milioane de unitati de smartphone-uri cu Android in acest trimestru, o crestere mica insa semnificativa fata de acelasi trimestru din 2013, cand au fost livrate 205.9 milioane de unitati, cresterea fiind de la 81.4% la 83.6%. Apple a scazut de la 13.4 procente la 12.3 procente din cota de piata, desi au fost livrate cu 5.5 milioane mai multe smartphone-uri decat in urma cu un an. Microsoft a scazut de la 4.1% la 3.3%, in ciuda unei cresteri cu 200.000 de unitati.


Device-urile low cost cu Android sunt principaul motiv pentru acest progres al segmentului, dupa cum puncteaza IDC, pietele aparute mai recent au un progres semnificativ in timp ce cele deja dezvoltate au avut un progres minim.

Ramane de vazut insa cum vor arata cifrele pentru ultimul trimestru deoarece acest raport nu include livrarile de iPhone 6 si iPhone 6 Plus, cele care au intrat abia in acest trimestru in calcul. Cei de la BlackBerry mai au un ultim smartphone de lansat pana la sfarsitul anului, fiind insa destul de greu de crezut ca vor aduce un progres important pentru companie.

Intrebari raman in ceea ce priveste Microsoft Phone OS, viitorul acestui sistem de operare urmand a fi determinat de pasii pe care ii vor face cei de la Microsoft. Nokia nu va mai exista in urmatoarele smartphone-uri, existand si semne de intrebare in ceea ce priveste denumirea de 'Windows Phone'. Microsoft nu a anuntat vreun plan pentru un nou 'Microsoft Lumia', fiind sanse mici ca un asemenea telefon sa conteze in ultimul trimestru din 2014.