Numaratoarea inversa a inceput! Mai ai la dispozitie cateva saptamani pentru a-ti instala un nou sistem de operare.

Batranul Windows XP iese la pensie dupa 12 ani de activitate, o varsta uriasa pentru un sistem de operare. Pe data de 8 aprilie, Microsoft va renunta sa mai acorde suport pentru el, incurajand utilzatorii sa treaca la Windows 8 sau 8.1, mult mai prietenoase cu utilizatorii, intrucat sunt adaptate si dispozitivelor cu ecran touch.

Windows XP este un fel de rege al sistemelor de operare, iar fata de el exista un atasament puternic chiar si la 12 ani de la aparitie. Utilizatorii au fost multumit de el si n-au simtit nevoia sa il inlocuiasca cu altceva. In februarie anul acesta, XP era instalat pe aproape 30% din calculatoarele din lume, fata de doar 11% cat au Windows 8 si 8.1 luate impreuna. 

Pentru cei care ii sunt devotati XP-ului, schimbarea sistemului de operare poate fi privita cu reticenta. Iata insa ce risca daca trec la o versiune mai noua.

Microsoft nu va mai oferi update-uri de securitate pentru XP

Nimeni nu va putea sterge cu forta din calculatorul unui utilizator sistemul de operare Windows XP, el va exista in continuare si dupa 8 aprilie. Cu toate acestea, Microsoft nu va mai oferi update-uri de securitate. Asta inseamna ca fiecare noua problema poate fi exploatata de persoane rau intentionate.

Din 8 si 9 aprilie, vom vedea un numar mare de atacuri

"In mod cert exista posibilitatea ca unel dintre vulnerabilitatile care sunt deja cunoscute, nu au fost si exploatate. Din 8 si 9 aprilie, vom vedea un numar mare de atacuri pe care oamenii rau intentionati s-au abtinut sa le lanseze", spune Michael Silver, vicepresedinte si director de cercetare la Gartner Research.

Cei care raman la XP sunt, asadar, pe cont propriu in privinta atacurilor informatice de orice fel.

Un raport al Microsoft arata ca Windows XP este oricum mult mai vulnerabil atacurilor informatice:

Un antivirus nu e suficient

In cazul unui sistem de operare pentru care producatorul isi retrage suportul, antivirusul e o unealta necesara, dar nu suficienta. Un astfel de soft va detecta insa doar o parte din amenintari, insa nu va reusi sa te fereasca si de cele noi. Malware-ul proaspat aparut va patrunde in sistem trecand pe langa antivirus, care nu va putea sa il recunoasca.

Cea mai mare problema in cazul renuntarii la update-uri de securitate o reprezinta persoanele care lucreaza de acasa in interes de serviciu si care acceseaza serverele companiei. Daca angajatii respectivi folosesc in continuare XP, cineva poate intra in calculatoare lor, iar de acolo si in calculatoarele firmei, de exemplu prin VPN, spun expertii in securitate de la Sophos.

Nu vei mai gasi drivere

S-ar putea sa iti cumperi o imprimanta noua si sa vrei sa o si folosesti. Daca ai XP, sunt sanse mari sa nu gasesti driver pentru ea. Deja de un an si ceva au inceput sa existe astfel de probleme, potrivit Gartner.

Din acest punct de vedere, sa pastrezi XP-ul pe calculator inseamna sa iti bati capul suplimentar de fiecare data cand cumperi un nou gadget.

Windows XP nu foloseste calculatorul tau la adevarata lui valoare

Multi dintre cei care folosesc XP au calculatoare vechi, insa unii dintre acestia si le-au cumparat in urma cu cativa ani. XP-ul a fost construit intr-o perioada in care computerele aveau 256 MB de RAM, in timp ce azi vorbit de 1, 2, chiar 4 GB fara nicio problema. Asa ca nu e de mirare ca batranul XP se misca greoi.

Daca treci la Windows 8, sunt sanse mari ca, la pornire, calculatorul sa se incarce mai repede.

Share articol: