Pentru fanii lui Windows XP, ziua de 8 aprilie marcheaza sfarsitul unei ere. Incepand cu aceasta data, Microsoft nu va mai acorda suport pentru batranul sistem de operare.

Multi dintre cei care au Windows XP pe calculatoare spun ca au o multime de motive ca sa il pastreze si sa nu treaca la Windows 8.1. Din 8 aprilie, Microsoft nu va mai asigura suport pentru batranul XP, prin urmare utilizatorii lui nu vor mai primi update-uri de securitate, riscand pierderea datelor si productivitate scazuta.

In ciuda acestor avertismente, multi dintre cei care au acum XP-ul pe calculator planuiesc sa il tina in continuare si sa nu treaca la Windows 8 sau 8.1.

Iata cele mai intalnite argumente si motivele pentru care se sustin sau nu. 

1. Am un calculator vechi

Windows XP are nevoie de putine lucruri pentru a functiona. Insa si Windows 8 a fost gandit sa mearga pe calculatoare cu o configuratie nu foarte speciala, daca ne gandim ca pana si telefoanele au acum procesor dual-core, quad-core sau chiar octa-core.

Windows 8.1 are urmatoarele cerinte minime de sistem:

  • Procesor: 1 GHz sau mai rapid cu suport pentru PAE, NX si SSE2
  • RAM: 1GB (32 de biti) sau 2GB (64 de biti)
  • Spatiu pe hard disk: 16 GB (pentru 32 de biti) sau 20 GB (pentru 64 de biti)
  • Placa video: Microsoft DirectX 9 cu driver WDDM

La fel cum mancarea pe care o cumperi de la magazin are o data de valabilitate, asa si suportul acordat pentru Windows XP are motive sa exprire la un moment dat si nu vei mai primi actualizari.

In plus, dupa ce te-ai chinuit ani de zile cu un calculator care avea nevoie de 2-3 minute ca sa iti porneasca, vei fi tare fericit cand vei vedea ca Windows 8 booteaza aproape instant.

2. Nu gasesc drivere de Windows 8 pentru imprimanta mea veche

Daca ai o imprimanta de 10 ani sau un scaner la fel de batran, e adevarat ca e posibil sa nu gasesti softuri pentru Windows 8. Insa nici gadgeturile noi, pe care urmeaza sa ti le cumperi, nu se vor imprieteni cu XP-ul.

Vestea buna este ca cea mai ieftina imprimanta cu jet de cerneala costa acum in jur de 150 RON. Vorbim de un model nou-nout, pentru care primesti si cartuse gratuite. Cea mai ieftina imprimanta laser costa cam cu 100 de lei mai mult.

3. Calculatorul meu inca merge bine cu XP. Atunci de ce sa-l schimb?

De obicei, e o strategie buna sa tii la lucrurile care functioneaza si de care esti multumit. Insa s-ar putea sa nu iti dai seama cat de vechi e XP pana cand nu vei trece la Windows 8.

Sigur, noul sistem de operare ti se poate parea confuz la inceput, doar intre datele de lansare ale celor doua este o distanta de un deceniu, insa in informatica, la fel ca in orice domeniu, tendinta este de simplificare. Tile-urile colorate din Windows 8 sau 8.1 nu sunt ceva cu care te-ai obisnuit, dar vei vedea ca informatia iti va fi mai la indemana si, in plus, actualizata in timp real. Astfel, esti la curent in permanenta cu informatiile si cu contentul relevant pentru tine.

Mai mult, daca ramai la Windows XP, nu vei mai primi update-uri de securitate, ceea ce inseamna ca esti vulnerabil in fata atacurilor informatice, iar virusii pot incetini viteza computerului tau si pot duce la pierderea datelor tale.

4. Un upgrade e scump

Atunci cand iti instalezi o copie pirat a unui soft, nu stii ce pui in calculator. 

Upgrade-ul la Windows 8 nu e deloc scump, iar sistemul de operare vine deja preinstalat pe o multime de laptopuri si tablete, ca sa scapi de griji. Iata o lista de laptopuri ieftine cu Windows 8.

5. Mi-e lene sa reinstalez totul pe un calculator

Microsoft a anuntat de curand o versiune gratuita de PC Mover, un utilitar care iti permite sa copiezi fisierele tale, muzica, videoclipurile, mailurile si setarile de pe vechiul tau computer, pe unul nou.

Acesta le permite utilizatorilor de XP sa spuna exact ce vor sa aduca pe noul dispozitiv. Nu vei putea muta softurile, insa scapi de multa bataie de cap.

Share articol: