Legatura dintre incalzirea globala cauzata de activitatile umane si cele cinci valuri de canicula din 2013 a fost evidentiata pentru prima data de oamenii de stiinta intr-un raport oficial care nu afirma insa ca oamenii sunt vinovati de producerea tuturor evenimentelor meteorologice extreme.

Climatologii nu au putut sa stabileasca, de exemplu, influenta umana in declansarea secetei care afecteaza in prezent California, se afirma in acest studiu intocmit de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Un numar de 92 de experti din 14 tari au analizat in total 16 evenimente climatice extreme, ploi torentiale, inundatii, secete, valuri de canicula si furtuni. "Japonia, peninsula coreeana si China au cunoscut veri extrem de calde in 2013. Studiile care au analizat aceste evenimente arata ca incalzirea globala cauzata de om a facut ca acele valuri de caldura sa devina mai probabile", noteaza autorii studiului.

"Rezultatele studiilor despre valurile de caldura din 2013 sunt frapante, pentru ca cinci grupuri de savanti au ajuns la concluzia ca probabilitatea de aparitie a unor astfel de extreme in lume, fara o incalzire globala, este aproape nula", a subliniat Peter Stott, un meteorolog la Met Office Hadlet Centre din Marea Britanie, unul dintre autorii studiului.

Alte elemente demonstreaza, de asemenea, ca modificarile climatice cauzate de activitatile umane cresc riscul de producere a unor ploi extreme, precum cele produse in India in iunie 2013. Arderea carbunelui si a hidrocarburilor, una dintre principalele cauze ale incalzirii globale, a jucat "un rol substantial in vara uscata si calda cunoscuta de Europa de Vest in 2013", noteaza oamenii de stiinta.

Share articol: