NASA a comprimat cele 12 luni petrecute de robot pe planeta Marte intr-un video de doua minute

Pana vom asista la primul zbor cu echipaj uman spre Marte, trebuie sa ne multumim cu imaginile furnizate de robotii trimisi de NASA. Pe 6 august, roverul Curiosity va implini un an de cand a aterizat pe Marte, in craterul Gale. Asa ca agentia spatiala americana a comprimat 548 de imagini captate de una din camerele de pe Curiosity intr-un filmulet de 2 minute.

Scenele prezinta atat primii metri facuti de cel mai sofisticat robot creat de NASA, cat si modul in care acesta face sapaturi sau preleva diverse probe de sol martian. Curiosity a strabatut in total doar 1,5 kilometri pe Marte. Intreaga misiune a robotelului lansat pe 26 noiembrie 2011 ar trebui sa dureze 668 de soli martieni (echivalentul a 23 de luni terestre).

Roverul Curiosity nu e cu mult mai mare decat o masina. Are o lungime de 2,9 metri, 2,7 metri latime si 2,2 inaltime si cantareste 899 de kilograme, cu tot cu cele 10 instrumente stiintifice. Cel mai mare succes al roverului e confirmarea faptului ca, in trecut, Marte a avut un mediu propice vietii microbiene. Tocmai asta ar putea fi si motivul pentru care misiunea lui Curiosity sa fie prelungita, mai ales ca generatorul roverului poate genera energie timp de 10 ani.

Recent, robotelul a fost fotografiat de sonda spatiala Mars Reconnaissance Orbiter. In imaginea de mai jos se poate vedea clar traseul roverului, care-si continua netulburat misiunea.  Saptamana trecuta, acesta si-a doborat recordul de calatorie. A strabatut cea mai lunga distanta facuta intr-un singur drum: 100,3 metri. Pare putin, dar roverul se deplaseaza mai incet decat un melc, pentru a evita un posibil dezastru.

“Succesul roverului Curiosity si rezultatele obtinute de acesta au deschis calea unor noi misiuni si acum ne putem gandi chiar si la trimiterea unor astronauti pe Marte sau spre un asteroid”, spune directorul Nasa, Charles Bolden, care nu exclude posibilitatea altor descoperiri majore, inclusiv a unor indicii care sa ateste prezenta vietii pe Marte. Acestea vor putea fi insa verificate si confirmate abia de sonda Curiosity 2, pe care NASA planuieste sa o lanseze in 2020.


Share articol: