Elon Musk sustine ca, in viitorul apropiat, omenirea s-ar putea confrunta cu pericolul reprezentat de o dictatura a inteligentei artificiale, un tiran nemilos si mai ales nemuritor, conform unui material publicat de Live Science.

Daca suntem chemati sa ne gandim la cei mai cruzi dictatori din istoria omenirii, probabil ca primele imagini care ne vin in minte sunt cele ale lui Hitler si Stalin.

Ei bine, sa ne imaginam ca unul dintre cei doi nu ar fi deloc uman, ci o retea de milioane de calculatoare interconectate de pretutindeni din lume.

Un astfel de dictator digital ar avea acces in orice moment la orice informatie existenta in bazele de date despre orice om din trecut sau prezent.

Un astfel de sistem AI, capabil de milioane de calcule intr-o fractiune de secunda, va controla economia globala si sistemele militare cu un nivel de autonomie la care Hitler sau Stalin, care aveau armate de consilieri si oameni de incredere, nici nu ar fi putut visa. Iar cel mai de temut atribut al unui astfel de sistem AI care ar ajunge sa conduca omenirea este ca nu va muri niciodata.

Acest dictator digital nemuritor, conform lui Elon Musk, fondatorul companiilor Tesla and SpaceX, reprezinta incununarea unuia dintre cele mai sumbre scenarii care pandesc omenirea daca dezvoltarea inteligentei artificiale va continua nereglementata corespunzator.

"Ne indreptam rapid spre aparitia unei superinteligente artificiale care va depasi cu mult orice inteligenta umana. Si cred ca acest lucru este destul de evident", sustine Musk in noul documentar despre inteligenta artificiala intitulat "Do You Trust This Computer?" (Ai incredere in acest calculator?), regizat de Chris Paine (care l-a mai intervievat pe Musk si pentru documentarul "Who Killed The Electric Car?").

"Daca o companie sau un grup mic de oameni reuseste sa dezvolte o superinteligenta artificiala, ar putea prelua controlul asupra intregii lumi", a adaugat el.

Diferiti oameni sau grupuri au incercat si inainte, fara succes, sa preia controlul asupra intregii lumi. Un sistem AI de factura autoritarista ar avea insa un avantaj enorm asupra oricarui dictator din istorie. "Cel putin, in cazul unui dictator uman, oricat de crud si de puternic ar fi, stim ca intr-o zi acel om va muri. Insa un dictator AI nu va muri niciodata. El va trai pentru totdeauna. Se va transforma intr-un dictator nemuritor, de care nu vom putea scapa niciodata", a sustinut Musk.

Si pentru a ne feri de judecatile de valoare, este suficient sa mentionam ca un astfel de dictator ar fi, asa cum spunea Nietzsche, "dincolo de bine si de rau". El nu va gandi in termeni de bine si rau si nici macar nu va trebui sa fie "malefic" pentru a reprezenta o amenintare la adresa intregii omeniri. Conform lui Musk, nu va fi necesar decat sa fie "hotarat" sa-si atinga obiectivele.

"Daca un astfel de sistem AI va avea un obiectiv si va considera ca omenirea se afla intre el si acest obiectiv, atunci va distruge intreaga omenire fara sa se gandeasca de doua ori la asta. Fara suparare. Este ca si cand noi oamenii am construi un drum, iar un musuroi de furnici se afla in calea acestui drum. Noi nu uram furnicile si nu facem altceva decat sa construim un drum. Asa ca adio musuroi", a adaugat Musk.

Elon Musk a avertizat si in trecut cu privire la pericolul reprezentat de dezvoltarea scapata de sub control a sistemelor de inteligenta artificiala.

In 2014 el sublinia ca inteligenta artificiala reprezinta "cea mai mare amenintare existentiala" la adresa omenirii, iar in 2015 s-a alaturat unui grup format din minti luminate din mai multe domenii de activitate, printre care si fizicianul britanic Stephen Hawking, grup care a solicitat ONU sa interzica dezvoltarea de roboti militari autonomi.

Sursa: Agerpres