NASA estimeaza ca expunerea la radiatii este cauzata de drumul dus-intors spre Planeta Rosie si nu de timpul petrecut pe suprafata corpului ceresc.

Cei care viseaza la calatoria spre Marte au o grija in plus, in afara costului in cazul in care este vorba de "turism spatial": agentia americala aerospatiala a confirmat expunerea la radiatii in timpul zborului. Doza de radiatii din timpului drumului dus-intors Pamant - Marte ajunge la doua treimi din doza limita pe care o poate suporta un astronaut in intreaga activitate.

Oamenii de stiinta de la Mars Science Laboratory au masurat nivelul de radiatii la care a fost expusa nava care a transportat rover-ul Curiosity catre Planeta Rosie in 2012 pentru a cunoaste adevaratele amenintari pentru oamenii care vor pleca intr-acolo cel mai devreme in 2015. Misiunile spatiale catre Marte au doi "dusmani": razele cosmice si particulele emise de Soare. Ambele tipuri de radiatii distrug ADN-ul astronautului si grabeste dezvoltarea cancerului.

NASA recomanda ca astronautii sa nu fie expusi la o cantitate de radiatii mai mare de 1.000 de miliseverti (mSv) in intreaga activitate, cantitatea putand creste cu 5% riscul dezvoltarii cancerului. COnform cercetarilor MSL, intr-o calatorie de 360 de zile dus-intors Terra - Marte astronautul este expus la 662 mSv.

Share articol: