O echipa de experti din Austria a studiat modul in care unele caracteristici anatomice sunt legate de un comportamant specific.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Viena, copiii care au degetul aratator mai scurt ca inelarul au tendinta de a fi mai agresivi si mai egoisti. Asta deoarece ei au fost expusi la o cantitate mai mare de testosteron in pantecele mamei.

Expunerea la o doza mare din acest hormon duce la un efect de masculinizare a fetitelor si baieteilor, pentru ca nivelul de testosteron va ramane ridicat pe intreaga perioada a copilariei.

In cadrul unui studiu, cercetatorii de la Universitatea din Viena au observat obiceiurile unor fetite si baiatei de a se juca si a imparti jucarii cu alti copii.

La studiu au luat parte 45 de copii cu varsta intre 6 si 9 ani. Ei au avut de ales daca vor imparti o jucarie cu un alt copil sau se vor juca singuri cu jucariile primite.

Cercetatorii au observat un detaliu surprinzator: copiii care fusesera expusi la mai mult testosteron (adica aveau aratatorul mai scurt ca inelarul) nu prea doreau sa imparta jucariile.

Expertii nu au o explicatie clara pentru acest comportament, dar cred ca de vina este un comportament competitiv, masculin al copiilor expusi la testosteron. In comparatie, impartirea obiectelor este considerata un comportament feminin.

In urma studiului oamenii de stiinta au mai observat ca acesti copii expusi la o doza mare de testosteron in pantece sunt mai predispusi sa aiba autism, ADHD sau sindrom Tourette.

In schimb, o doza prea mica de testosteron este asociata cu diferite tulburari psihice intalnite mai ales la femei, cum sunt depresia si anxietatea.

Share articol: