Cu doi ani in urma, doua echipe de cercetatori au reusit primele experimente de teleportare cuantica in afara uni laborator.

Acum, fizicienii chinezi se pot lauda cu o performanta si mai surprinzatoare: au teleportat o particula pe orbita terestra!
In cadrul experimentului, un foton (particula de lumina) a fost teleportat de pe Pamant pe un satelit aflat la o altitudine de 500 km, pe orbita planetei, scrie Business Isnider.

Satelitul folosit este conceput special pentru a fi folosit in teste de acest fel, in domeniul telepottarii si entanglari cuantice.

Chiar daca a fost teleportat un singur foton, reusita chinezilor este uimitoare. Acest foton este practic primul obiect care a fost teleportat de pe Pamant pe orbita.

Totodata, in cadrul acestui experiment a fost realizata prima retea cuantica pamant-satelit, doborand recordul de distanta pentru entanglarea cuantica. Pana acum, teleportarea cuantica era realizata doar pe distante de 100 km.

Cercetatorii mentioneaza ca deocamdata nu putem vorbi de teleportarea unor obiecte mai mari. Oricum, teleportarea cuantica este foarte diferita ce cea prezentat in filmele SF. Procedeul nu presupune disparitia unei particule dintr-un loc si aparitia ei in alt loc.

Teleportarea cuantica functioneaza astfel: cercetatorii au creat la sol perechi de fotoni in stare de entanglarea cuantica, apoi au trimis pe satelit un foton, in timp ce perechea lui a ramas la sol.

La final, au masurat fotonul care ramasese la sol si fotonul ajuns pe satelit si au confirmat ca entanglarea cuantica avusese loc.