O baterie nucleara poate inmagazina de pana la 10 ori mai multa energie ca o baterie traditionala.

Oamenii de stiinta de la Institutul Tehnologic pentru Materiale din Moscova au inventat prototipul unei baterii compacte, cu o durata de viata de pana la 100 de ani.

Bateria este alcatuita dintr-un semiconductor facut din diamant, numit diod Schottky si o substanta radioactiva care il alimenteaza.

Chiar daca bateria nucleara este deocamdata doar un prototip, aplicatiile ei ar putea fi extrem de raspandite. O baterie de acest fel ar putea fi folosita pentru aparate pacemaker care nu mai trebuie reincarcate sau pentru misiuni spatiale spre Marte.

Cercetatorii spun ca bateria este singura pentru activitatile de zi cu zi, inclusiv pentru a fi introdusa in corp. Ea este alimentata de radiatii beta, care nu sunt periculoase pentru sanatate si nu sunt absorbite in celule.

Bateriile nucleare exista de multe decenii, dar au dimensiuni atat de mari incant nu pot fi folosite pentru un scop practic.

Modelul conceput de cercetatorii rusi este insa foarte compact, astfel incat permite inmagazinarea a 3.300 miliwatti-ora de energie la fiecare gram. Astfel, bateria este de pana la 10 ori mai puternica decat o baterie obisnuita.

Dispozitivul foloseste izotopul nichel-63, care se descompune si trimite electrozi de mare viteza, numite particule beta, in straturile invelisului de nichel, generand astfel electricitate.

Astfel, bateria poate functiona aproximativ 100 de ani, timpul necesar pentru ca radioactivitatea izotopului nichel-63 sa scada.

In cadrul experimentelor, bateria a putut genera 10 microwatti pe centimetru cub de energie, suficient pentru a alimenta un pacemaker.

De asemenea, aceste baterii ar putea fi utile in timpul misiunilor spatiale de durata. O sursa de energie care ocupa putin spatiu si rezista mult timp este ideala, pentru ca permite astfel o importanta economie de spatiu.

Un reactor nuclear numit Kilopower va fi dezvoltat de NASA, ca sa alimenteze viitoarele colonii de pe Marte.

Share articol: