Pentru iunie 2013, Agentia Spatiala Chineza planuieste un eveniment important.

China va trimite un echipaj uman in spatiu anul viitor, in luna iunie, in cadrul programului sau spatial care are drept scop trimiterea unui om pe Luna in jurul anului 2020, anunta Mediafax.

Un oficial de la Agentia Spatiala Chineza sustine ca echipa de taiconauti, varianta chineza pentru termenul astronaut folosit de americani sau cosmonaut folosit de rusi, ar putea fi formata din doi barbati si o femeie.

China este a treia tara care a trimis de una singura un om in spatiu, in 2003, dupa SUA si URSS, si se lupta sa se afirme ca membru marcant al marilor puteri spatiale, mai ales in domeniul misiunilor cu echipaj uman.

Lansarea din 2013 va urma misiunii spatiale Shenzhou 9, care a avut loc in iunie anul acesta. Misiunea Shenzhou IX a permis Chinei sa-si dovedeasca talentul in domeniul conectarilor spatiale. Din echipajul acestei misiuni a facut parte si prima femeie din China care a ajuns in spatiu, Liu Yang.

Misiunea de anul viitor va avea loc cel mai devreme in iunie, dar au fost identificate ferestre de lansare de rezerva si in iulie si august. Din cauza tensiunilor politice dintre administraţiile de la Beijing si Washington, China nu s-a alaturat programului Statiei Spatiale Internationale (ISS).

Share articol: