Arheologii vor permite accesul turistilor in "cimitirul blestemat" al muncitorilor care au construit Marea Piramida.

Cimitirul, care se afla la Giza, langa Marea Piramida, a fost descoperit in urma cu 30 de ani, insa abia acum va fi permis accesul vizitatorilor.

In aceasta necropola, care dateaza de acum 4.500 de ani, se afla ramasitele muncitorilor care cu lucrat la construirea Marii Piramide. Regiunea a fost acum restaurata, in speranta ca va atrage mai multi turisti.

Tot aici se afla si mormantul supraveghetorului, seful echipei de muncitori care era responsabil cu construirea piramidei. Nefer Thieth este cel care a decis ca acest cimitir sa fie umplut cu inscriptii ale unor blesteme.

Arheologii cred ca aceasta era de fapt o masura de protectie, menita sa descurajeze jefuirea mormintelor. De aceea, zona este cunoscuta sub numele de "cimitirul blestemat".

Textele descoperite aici fac referire la pedepse ingrozitoare pe care le vor primi cei care indraznesc sa distruga mormintele. Ei vor fi atacati de serpi si scorpioni pe uscat si de hipopotami si crocodili atunci cand se vor afla in apa.

Pentru construirea Marii Piramide, muncitorii au lucrat in mai multe schimburi, tot timpul anului. Acestia erau de fapt tarani din satele din apropiere, care lucrau timp de cateva luni in echipe concurente, bine organizate.

Cei care au murit in timpul construirii piramidei au fost ingropati in acest cimitir, construit chiar langa santier.

Turistii pot vizita in aceasta zona trei morminte ale muncitorilor, dar si alte doua morminte - cel al faraonului Khufu Khaf, fiul faimosului faraon Khufu, care a construit Marea Piramida - si mormantul unui alt faraon, care a trait in anul 2340 i.e.n.

Share articol: