Noul computer are algoritmi de inteligenta artificiala, care citesc si interpreteaza foarte corect semnalele electrice emise de creier.

Comunicarea dintre om si computer este posibila prin intermediul unui echipament care realizeaza o electroencefalograma.

Inventia ar putea fi de mare ajutor pentru oamenii care nu pot sa vorbeasca sau pentru cei care au membre amputate si folosesc proteze. Acestea ar putea fi controlate prin puterea gandului.

In cadrul unui experiment, cercetatorii de la Universitatea din Toronto au conectat la un echipament EEG mai multi voluntari. Aparatul inregistra activitatea lor cerebrala, in timp ce voluntarii vedeau poze cu diferite portrete.

Cu ajutorul unui program special, computerul care le-a urmarit activitatea cerebrala a putut transforma informatia digitala in figuri reconstituite. Acuratetea a fost foarte mare, computerul redand corect imaginile pe care oamenii la vazusera.

Computerul, avand retele neurale similare creierului uman, a putut invata sa recunoasca anumite modele - in acest caz chipuri de oameni - dupa ce a studiat o baza de date uriase cu portrete.

Dupa ce a invatata sa recunoasca un chip uman, computerul a fost antrenat sa asocieze fiecare imagine cu o anumita activitate cerebrala specifica. Astfel, el a putut reconstitui corect chipurile pe care le-au vazut voluntarii.