Datele analizate de anchetatori arata ca avionul a ramas fara combustibil si s-a prabusit undeva in Oceanul Indian, la vest de Australia, foarte departe de destinatie.

Zborul MH370 a plecat de la Kuala Lumpur si ar fi trebuit sa ajunga la Beijing, pe 8 martie 2014. Din pacate, nici acum nu a fost localizata epava avionului. La bord se aflau 239 de persoane.

In urma anchetei, Martin Dolan, coordonatorul operatiiunilor de cautare a epavei, a declarat ca exista o singura explicatie pentru disparitia avionului: totul a fost o actiune premeditata a pilotului.

Prin urmare, anchetatorii cred ca tragedia a avut loc pentru ca pilotul a decis sa se sinucida in acest fel, provocand totodata moartea pasagerilor aflati la bord.

Capitanul Zaharie Ahmad Shah, in varsta de 53 de ani, a fost considerat suspect inca de la inceputul anchetei. La doar sase zile dupa disparitia avionului, anchetatorii au facut o perchezitie in locuinta lui si au gasit pe calculator dovada ca acesta a utilizat o simulare computerizata, ca sa invete cum poate devia de la traseu un avion. 

Gestul capitanului este socant, mai ales daca analizam cat de meticulos a planificat totul. El a deviat avionul de la ruta stabilita si a zburat de-a lungul granitei dintre Thailanda si Malaysia, astfel incat aeronava sa nu poata fi observata de radare. 

Larry Vance, anchetator in domeniul accidentelor aviatice, spune cum crede el ca s-a intamplat intreaga tragedie. Capitanul si-a pus masca de oxigen si a depresurizat avionul. In acel moment, toti pasagerii si membrii echipajului si-au pierdut cunostinta imediat, din cauza lipsei de oxigen.

Apoi, pilotul a zburat in asa fel incat sa nu fie detectat de radare, pana cand a consumat tot combustibilul si avionul s-a prabusit.

Exista si alte tragedii aviatice provocate de piloti care au recurs la un act de crima-sinucidere de acest fel. Cel mai cunoscut incident este probabil prabusirea avionului Germanwings in 2015, scriu cei de la The Independent.

In lipsa identificarii epavei zborului MH370, este imposibil de stabilit cu certitudine ce s-a intamplat. Insa ipoteza sinuciderii pilotului este cea mai plauzibila, dupa ce toate celelalte au fost excluse, in urma investigatiei, precizeaza anchetatorii.