Philae a atins suprafata cometei pe 12 noiembrie, dupa o calatorie de 10 ani prin spatiu, la bordul sondei spatiale Rosetta

Robotul Philae a descoperit pe suprafata cometei Ciuriumov - Gherasimenko molecule organice pe baza de carbon, element chimic care se afla la baza vietii pe Terra. Robotul a functionat timp de 57 de ore inainte ca principala sa baterie sa se descarce si sistemele sa se opreasca, anunta Reuters, citat de Mediafax.

Aceasta descoperire spune de fapt ca viata poate exista si pe alte corpuri ceresti din Univers, nu doar pe Pamant. Si este in linie cu teoriile care spun ca viata pe planeta noastra ar fi fost adusa din spatiu, prin intermediul cometelor. Misiunea robotului Philae era fix de a afla cum s-au format planetele si cum a aparut viata.

Cercetatorii germani au anuntat ca, deocamdata, nu este clar daca moleculele organice includ si compusi complecsi care intra in alcatuirea proteinelor, considerate caramizile vietii.

Robotul a incheiat sambata o misiune de 57 de ore pe suprafata lui Ciuriumov, dupa ce a trimis prin unde radio datele privind o serie de experimente stiintifice pe care le-a efectuat automat, inainte de a ramane fara energie. Cometele dateaza din perioada de formare a Sistemului Solar si contin molecule organice extrem de vechi, ca o capsula a timpului.

Instrumentul Cometary Sampling and Composition Experiment, pe scurt COSAC, aflat la bordul robotului, a reusit sa "miroase" atmosfera cometei si sa detecteze primele molecule organice, dupa ce Philae a atins suprafata lui Ciuriumov, potrivit DLR, Centrul Aerospatial German.

Robotul a efectuat si o forare la 25 de centimetri adancime in cautarea de molecule organice, dar, deocamdata, nu este clar daca a reusit sa livreze un esantion de materie instrumentului COSAC pentru analize.

La bordul lui Philae, care are dimensiunile comparabile cu cele ale unei masini de spalat rufe, se afla si instrumentul MUPUS (Multi Purpose Sensors for Surface and Subsurface Science), care este folosit pentru masurarea densitatii si a caracteristicilor termale si mecanice ale suprafetei cometei. MUPUS a descoperit ca suprafata lui Ciuriumov nu este atat de moale pe cat s-a crezut anterior.

Share articol: