Mai multe situri culturale celebre, situate în jurul Mării Mediterane şi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, sunt ameninţate.

O cercetare recentă, publicată în Nature Communications, realizată de oameni de ştiinţă de la universităţile din Kiel (Germania) şi Southampton (Marea Britanie), stabileşte un index al acestor comori culturale. Studiul realizat pe baza expunerii lor la riscurile asociate schimbărilor climatice începând din prezent şi până la sfârşitul secolului.

Potrivit cercetării, Veneţia şi laguna sa, localitatea Ferrara - emblematică pentru Renaştere, dar şi oraşul Aquileia cu basilica sa patriarhală, toate fiind situate în Italia, se află în fruntea acestei liste. Siturile menţionate se află pe malul Mării Adriatice, unde pericolul reprezentat de creşterea apelor este deosebit de mare.

Veneţia se scufundă în laguna sa cu zece centimetri pe secol din cauza creşterii nivelului mării, „provocat de progresia deltei şi de compresia sedimentelor”, a avertizat anterior UNESCO. În plus, în secolul XX, oraşul a pierdut încă 10-13 centimetri ca urmare a activităţilor industriale ce extrag apă din pânza freatică.

Vestigiile arheologice din Tir, în Liban, complexul arheologic Tarragona din Spania şi oraşul Efes din Turcia sunt cele mai ameninţate de eroziunea costieră. Potrivit acestui studiu, 37 de situri riscă să se scufunde în următorii o sută de ani, iar 42 sunt ameninţate de eroziunea costieră.

În următorul secol, doar două situri din regiune, Medina din Tunis şi complexul arheologic Xanthos-Letoon din Turcia, ar scăpa de ameninţarea inundaţiilor şi a eroziunii până în anul 2100.

Aceste situri UNESCO „se confruntă cu numeroase provocări pentru a se adapta la efectele creşterii nivelului mării”, a subliniat Sally Brown, cercetătoare la Universitatea Southampton. În acelaşi timp, cu foarte puţine excepţii, monumentele vizate nu pot fi mutate.

Potrivit studiului publicat, printre orașele importante care riscă să dispară sub ape se numără: Dubrovnik, Veneția, Pisa, Napoli, Valetta, Arles, Tir, Byblos, Istanbul, Sousse, Rodos, Ravenna, Porec, Trogir, Portovenere, Cinque Terre, zona sitului Pompei, coasta Amalfitană, Efes, Siracuza, Acre, Haifa.

Surse: Agerpres, Daily Mail

Foto: Getty Images

Share articol: