Ultimele cercetari facute in adancul oceanelor ii ingrijoreaza pe oamenii de stiinta.

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Newcastle a cercetat mici crustacee care traiesc in cele mai adanci locuri din lume - Groapa Marianelor din Oceanul Pacific si Groapa Kermadec de langa Noua Zeelanda.

Ambele regiuni au o adancime de peste 10 km si se afla la o distanta de 7.000 km una de cealalta. Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit in ambele gropi o cantitate alarmanta de chimicale toxice interzise, scrie Business Insider.

Practic, aici nivelul de poluare este la fel de mare ca in cele mai toxice zone de pe glob. PCB, o substanta interzisa in anii 1970 pentru ca provoaca forme de cancer, a contaminat crustaceele din Groapa Marianelor.

Cercetatorii au gasit in corpul micilor animale o cantitate de toxine de 50 de ori mai mare ca in crabii din Raul Liaohe, considerat cel mai poluat din China.

Anul trecut, cercetatorii de la NOAA au gasit in Groapa Marianelor cutii de bere, pungi de plastic si conserve.

Prezenta toxinelor in micile crustacee este dovada ca animalele mai mari, cu sunt delfinii si balenele, sunt primele contaminate cu aceste chimicale. Cand mor, ele ajung pe fundul oceanului, unde sunt devorate de crustacee, care devin la randul lor contaminate.

Share articol: