Trei sateliti aflati pe orbita Terrei au aratat ca exista un camp magnetic secundar in jurul planetei noastre, despre care nu se stia pana acum.

Acesta este produs de mereele oceanice, scrie Science Alert. Descoperirea a fost posibila dupa analizarea datelor colectate timp de 4 ani, in cadrul proiectului Swarm.

Desigur, campul magnetic secundat este mult mai slab, de aproximativ 20.000 de ori mai putin intens decat campul magnetic produs de activitatea din centrul Pamantului.

Campul secundar se formeaza atunci cand ionii se deplaseaza in apele oceanelor, datorita curentilor si mareelor. Spre exemplu, o miscare de acest fel este cunoscutul Gulf Stream.

Datorita mareelor produse de atractia gravitationala a Lunii, campul secundar poate fi observat in aceste momente, cand semnalele slabe pe care le emite de obicei devin ceva mai intense.

Proiectul Swarm include monitorizarea mareelor oceanice si a campului magnetic, cu ajutorul a trei sateliti identici, amplasati pe orbita, la altitudini de 300 si 530 km.

Datorita descoperirii campului magnetic secundar, oamenii de stiinta pot intelege mai bine evolutia incalzirii globale.