In estul Braziliei, mai multe dealuri mici sub forma unor conuri au atras atenția oamenilor de știință, care au încercat să descopere care este originea lor. 

Folosind imagini din satelit, Roy Funch, de la State University of Feira de Santana, a descoperit una dintre cele mai vaste construcții de pământ, care nu a fost realizată de om, ci de către termite.

Vorbim despre peste 200 de milioane de astfel de conuri de pământ care se întind pe o suprafață uriașă, de dimensiunea Marii Britanii, notează publicația americană The Atlantic.

Syntermes dirus este numele termitelor care au reușit să realizeze această construcție de pământ de proporții epice în ultimii 4000 de ani.

Termitele din această regiune a Braziliei realizează labirinturi subterane de mari dimensiuni, eliminând la suprafață pământul de care nu au nevoie. Acest lucru a dus la realizarea „construcțiilor” care au atras atenția specialiștilor.

Cu ajutorul analizelor realizate de Paul Hanson, Funch a reușit să descopere când a început această lucrare. Cel mai tânăr grăunte de pământ identificat avea 690 de ani, pentru ca la capătul opus să se afle un grăunde vechi de 3820 de ani.

Pentru că termitele nu trăiesc atât de mult, pentru moment, teoria specialiștilor este că generații întregi de termite au lucrat sub același pământ.

Sursă foto: The Atlantic / Roy Funch

Share articol: