După 80 de ani de studii și căutări, oamenii de știință au reușit să identifice ce se află în centrul Pământului, despre care s-a crezut până de curând că este solid, din fier, însă fără vreo dovadă care să susțină această afirmație. 

Considerat un „sfânt graal” al seismologiei, nucleul Pământului este într-adevăr solid, însă nu așa cum s-a crezut până acum.

Folosind o tehnică folosită până acum în Antarctica, pentru a calcula grosimea calotei glaciare, oamenii de știință au construit o amprentă a Pământului plecând de la ecourile produse de cutremure. 

Hrvoje Tkalčić și Than-Son Phạm de la Australia National University au calculat undele J din epicentrul Pământului. Prin definiție, acestea sunt produse de cutremure și se deplasează doar prin corpuri solide. Cum nu pot fi observate direct din cauza nivelului redus de energie emis, cei doi au dezvoltat o tehnică creativă de a le detecta și calcula.

Au corelat similitudinile între semnalele seismice produse de cutremurele produse în zone diferite ale Pământului, tehnică folosită pentru a calcula grosimea calotei glaciare din Antarctica.

Ideea unui nucleu solid al planetei noastre a apărut în 1936, când seismologul danez Inge Lehmann a reanalizat datele generate de un cutremur de 7.3 grade pe scara Richter produs în 1929, în sudul Noii Zeelande. 

Cutremurul a fost receptat și de senzorii din Europa, moment în care oamenii de știință au considerat că acest lucru ar fi practic imposibil, dacă nucleul Pământului ar fi lichid. Acest concept a fost acceptat la nivel general, însă niciodată nu a fost dovedit. 

Actualul studiu publicat în Science Magazine demonstrează însă că nucleul Terrei este cu adevărat solid, însă nu atât de tare pe cât am crede. 

„Dacă datele noastre sunt cu adevărat corecte, nucleul are și proprietăți elastice similare aurului și platinei.”

„Nucleul Pământului este precum o capsulă a timpului. Dacă îl înțelegem bine, atunci vom înțelege cum planeta noastră s-a format și cum va evolua de acum încolo.”, explică profesorul Tkalčić. 

Sursă foto: Pexels.com

Share articol: