O noua teorie incearca sa explice aparitia craterelor din Siberia si fenomenele din Triunghiul Bermudelor.

In urma cu trei ani, mai multe doline - cratere uriase - au aparut in diferite locuri din Siberia. Cercetatorii nu au reusit sa explice cum se formeaza, insa exista mai multe teorii.

Cea mai recenta, publicata de cercetatorii rusi in revista Nature, leaga acest fenomen de misterele din Triunghiul Bermudelor.

Astfel, scrie publicatia Science in Siberia, dolinele apar din cauza exploziilor gazului metan care se afla in permafrost.
Ei au observat ca pe fundul acestor cratere exista mult gaz metan si considera ca eliberarea brusca a gazului a dus la formarea dolinelor.

Mai mult, acest fenomen poate explica misterele din Triunghiul Bermudelor, cred expertii rusi. Este posibil ca exploziile de gaz metan de pe fundul oceanului sa duca la formarea de cratere similare sub apa, care pot scufunda imediat vapoarele.

Vladimir Romanovsky, geofizician la Universitatea din Alaska Fairbanks crede ca teoria este plauzibila.

De asemenea, este posibil ca gazul metan aflat sub presiune in adancul Oceanului Atlantic sa ia uneori la suprafata sub forma unor bule uriase. Un studiu realizat in anul 2003 de cercetatorii americani arata ca este posibil ca aceste bule sa scufunde un vapor.

Share articol: