Informațiile au fost furnizate de sonda spațială New Horizons, care se află acum la limita exterioară a sistemului solar.

La o distanță de o sută de ori mai mare ca distanța de la Pământ la Soare, vântul interstelar interacționează cu particulele emise de Soare, care formează heliosfera. În această regiune, numită heliopauză, atomii de hidrogen formează un fel de „zid” de particule.

New Horizons a confirmat existența acestui „zid de particule”, care a fost observat prima dată cu 30 de ani în urmă, de sondele Voyager 1 și 2.

Sonda a observat în această regiune o puternică strălucire ultravioletă, care apare atunci când particulele solare lovesc atomii de hidrogen. „Zidul” a fost numit Linia Lyman-alpha.

Dincolo de acest „zid” a fost observată mai multă lumină ultravioletă, deși aceasta există pretutindeni în sistemul nostru solar.

Noul studiu a fost publicat în Geophysical Research Letters. Oamenii de știință vor continua însă cercetările, pentru a identifica în mod cert sursa acestei lumini ultraviolete din heliopauză.
 

Share articol: