Experții avertizează că 2019 ar putea fi un an al temperaturilor extreme cum nu s-au mai înregistrat niciodată în istoria recentă a omenirii.

Plecând de la fenomenul El Nino, un ciclu climatic din Oceanul Pacific care de obicei are un impact asupra evoluțiilor meteo, specialiștii citați de National Geographic explică faptul că anul viitor va fi unul istoric din punct de vedere al temperaturilor ridicate.

Și asta din cauza faptului că acest fenomen se va suprapune cu încălzirea globală care deja se află într-un stadiu avansat. Potrivit Climate Prediction Center, un institut care aparține de National Oceanic and Atmospheric Administration, fenomenul el Nino deja a început și va mai dura până a sfârșitul lui februarie 2019.

Un studiu publicat în Geophysical Research Letters precizează faptul că: „Din cauza El Nino, este posibil ca 2019 să fie cel mai cald an din istorie”, declară Samantha Stevenson, specialist în climă globală la Universitatea din California, Santa Barbara.

Deja cei mai călduroși ani din istoria măsurată a omenirii au fost înregistrați în 2015, 2016, 2017 și 2018, din cauza emisiilor de carbon din atmosferă, care au atins un nivel record, specifică și World Meteorological Organization.

În ultimele 406 luni consecutive, Pământul a fost mai cald decât media înregistrată în secolul 20, ceea ce înseamnă că nicio persoană de sub 32 de ani nu a mai trăit până acum o perioadă în care temperaturile generale să fie sub medie.

Cel mai mare pericol al temperaturilor tot mai ridicate se traduce prin producerea fenomenelor extreme, de la incendii de vegetație, secete, inundații și furtuni violente.

În 2018, în emisfera nordică a Pământului au fost înregistrate 70 de uragane sau cicloni, spre deosebire de media de 53 cu care eram obișnuiți până acum.
 

Share articol: