Oamenii de stiinta sunt profund ingrijorati de noile statistici pe 2012, date publicitatii in aceasta perioada.

Incalzirea globala atinge cote alarmante. 2012 a fost unul dintre cel mai mai calzi ani inregistrati de meteorologii, din 1880 de cand au inceput sa se faca masuratori zilnice, afirma doua agentii americane.

Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica sustine ca 2012 este al 10-lea cel mai cald an din istorie, cu o temperatura medie de 14,45 grade Celsius. Mai mult, este al 36-lea an consecutiv in care se depaseste temperatura medie a secolului trecut, de 13,89 grade Celsius, scrie Business Week.

Administratia Nationala pentru Aeronautica si Spatiu a pus 2012 pe locul 9 in topul anilor cu cele mai mari temperaturi. Exista mici diferente intre datele folosite de cele doua agentii.

"Tendintele de incalzire a vremii pe termen lung, incluzand aici incalzirea continua inca de la mijlocul anilor 1970, au fost asociate cu schimbarile schimbarile predominante ale climei globale, cu gazele cu efecte de sera, care au inceput sa creasca subtantial de la inceputul secolului al XX-lea", spune James E. Hansen, director al Institutului Goddard pentru Studii Spatiale din New York, institutie aflata in subordinea NASA. 

Specialistii americani isi fac griji si spun ca toti cei 12 ani ai actualului secol se afla intre cei mai calzi 14 ani monitorizati pana acum.

Share articol: