Studii recente arata efectul devastator pe care il va avea incalzirea globala.

Conventia de la Paris, prin care mai multe state au decis sa depuna toate eforturile pentru a limita incalzirea globala, prevede o crestere a temperaturii medii cu 1,5 grade Celsius.

Aceasta este tinta, care va fi atinsa doar prin eforturi sustine, care sa reduca mult consumul de combustibili fosili si sa puna accentul pe energie ecologica.

Chiar daca aceste prevederi vor putea fi respectate si incalzirea globala va fi limitata la o crestere cu doar 1,5 grade, efectele vor fi devastatoare.

Studii recente arata ca, pana in 2050, aproximativ 350 de milioane de oameni care locuiesc in marile orase ale lumii vor fi expusi la valuri de canicula ucigatoare, scrie Business Insider.

Pentru oameni, expunerea la temperaturi ridicate este extrem de periculoasa. Apare imediat un stres termic, iar daca temperatura corpului creste peste 37 de grade Celsius, poate sa apara atacul cerebral.

Prin transpiratie, oamenii isi pot regla temperatura corpului, dar acest lucru este eficient doar intr-un mediu mai uscat. Din pacate, odata cu crestera temperaturii globale va creste si cantitatea de umezeala din atmosfera.

In acest fel creste indicele temperatura-umezeala, care ne da impresia ca o temperatura de doar 37 de grade este in realitate mult mai mare, doar din cauza umezelii. Un indice de peste 40,6 grade Celsius este extrem de periculos pentru oameni.

Stresul termic pe care vor fi nevoiti sa-l suporte oamenii va fi de aproape 6 ori mai mare decat pana acum daca incalzirea globala va fi de numai 1,5 grade. Daca se va ajunge la o incalzire de 2 grade Celsius, atunci stresul termic va fi de 12 ori mai mare.

In cazul unei cresteri de 1,5 grade Celsius, marile orase ale lumii, care au peste 10 milioane de locuitori, vor fi afectate de stres termic. Aici, valurile de caldura vor deveni ceva obisnuit, iar numarul victimelor care vor muri de hipertermie va deveni tot mai mare.

Share articol: