Cu ajutorul noului sistem, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Metropolitană Tokyo, dezastrele naturale vor putea fi prevăzute din timp.

Cutremurele și valurile tsunami sunt însoțite de schimbări ale câmpului magnetic. Aceste modificări sunt sesizate de algoritmii de Inteligență Artificială, care vor putea prezice, în acest fel, iminența unui cutremur puternic.

Rețeaua neurală folosită în acest proiect este realizată pe modelul rețelei neurale din creierul uman. Dar acest algoritm poate asimila o cantitate uriașă de date.

Astfel, computerul a luat în calcul jumătate de milion de măsurători legate de câmpul magnetic. A alcătuit o hartă a câmpului magnetic, cu puncte de observație în diferite regiuni.

Când are loc o schimbare în câmpul magnetic, undele electromagnetice se deplasează cu viteza luminii și astfel algoritmii le detectează instantaneu.

Pe viitor, noul sistem ar putea fi folosit și pentru a alerta populația de un dezastru natural iminent, astfel încât oamenii aflați în pericol să se poată adăposti.