Scos direct din filmele SF, acest computer cuantic reprezintă o nouă direcție în tehnologie.

IBM a prezentat la CES 2019 primul computer cuantic care este gata de distribuție în masă, IBM Q System One. Înainte să te pregătești să întrebi cât de bine se vor mișca Read Dead Redemption 2 și FIFA 19 pe el, sunt câteva lucruri despre acest computer pe care ar trebui să le știi.

Potrivit ZDNet, celor de la IBM le place să fie mereu primii atunci când lanseaza ceva nou. De aceea jurnaliștii ZDNet notează faptul că acest computer cuantic este spectaculos, dar nu reprezintă în prezent un răspuns pentru problemele actuale ale programatorilor. Ce este adevarat însă e faptul că e drumul spre viitor.

Una dintre cele mai mari diferențe între un computer cuantic și unul digilat este faptul că cel digital are la bază codul binar, adică secvențele de 0 și 1, iar puterea acestuia este dată de viteza cu care poate procesa aceste secvențe de date. Pentru acest lucru, are nevoie de memorie RAM și de un procesor.

În cazul computerului cuantic, nu există un „RAM cuantic”, ca să îl numim așa și asta pentru că acest tip de computer nu face procesare secvențială, ci rulează cu date între 0 și 1, la nivel cuantic.

Acest lucru face ca un computer cuantic să nu fie o soluție pentru programatori, pentru că nu respectă logica actuală de programare. În consecință, nici nu reprezintă un răspuns pentru problemele de moment cu care dezvoltatorii de software se confruntă.

Ceea ce este cu adevărat interesant din anunțul IBM privind acest computer este faptul că a fost construit modular și este un sistem compact.

Practic, tehnologia cuantică a depășit faza „de garaj”, în care erau construite computerele digitale ale anilor ‘80. Faptul că este modular înseamnă și că poate fi upgradat pe componente, ceea ce se traduce într-o evoluție mult mai accelerată în viitorul apropiat.

Anunțul și lansarea IBM este o veste bună, dar încă mai avem de așteptat până când un computer cuantic va fi mai puternic decât unul digital.

Share articol: