Ciudatul fenomen tectonic este numit de specialiști cutremur lent sau alunecare lentă.

Un fenomen de acest fel a avut loc la Istanbul, în vara anului 2016 și a durat 50 de zile. Deși magnitudinea cutremurului a fost de 5,8, nimeni nu a simțit mișcările tectonice.

Orașul Istanbul este deseori afectat de cutremure, pentru că se află pe o falie foarte activă, unde au loc mișcări telurice foarte puternice.

Un studiu recent oferă noi informații despre straniul fenomen care a avut loc în 2016 și explică de ce locuitorii nu au simțit nimic.

Un cutremur normal are loc atunci când două plăci tectonice situate de o parte și de alta a faliei alunecă brusc, eliberând o cantitate mare de energie.

În schimb, un „cutremur lent” apare în zona mai stabilă din jurul faliei și, chiar dacă eliberează o cantitate de energiesimilară cu un cutremur normal (o magnitudine similară), energia este eliberată treptat, nu brusc. De aceea, mișcarea telurică nu poate fi simțită de către oameni.

Mișcarea plăcilor tectonice are loc treptat, încet, de unde și denumirea dată fenomenului - de cutremur lent. Acest tip de cutremure nu este perceput și nu provoacă daune, dar este totuși înregistrat de unele instrumente specializate.

Studiul recent a demonstrat că în 2016 stratul superior de sol a fost totuși afectat în urma cutremurului lent din Istanbul. Seismul a avut loc în urma alunecării unei plăci tectonice sub Marea Marmara.

Cercetarea a fost realizată de o echipă de geologi coordonată de Patricia Martinez-Garzon, de la GFZ German Research Centre for Geosciences. Ea a putut obține datele cu ajutorul unor instrumente care erau montate în Marea Marmara.

Din păcate, cutremurele lente sunt puțin cunoscute, pentru că este dificil să fie localizate și înregistrate. Ele pot avea însă chiar și o magnitudine mai mare de 7. Cel mai puternic fenomen de acest fel a avut loc în Alaska, a avut o magnitudine de 7.8 și a durat 9 ani.

Seismografele nu pot detecta aceste cutremure lente, însă ele pot fi măsurate cu ajutorul altor instrumente speciale. Însă acestea trebuie să fie montate chiar în zona în care are loc fenomenul.

Cele mai multe cutremure lente nu sunt periculoase, însă uneori pot declanșa seisme puternice. Cercetătorii susțin că asta s-a întâmplat în 2011, când a avut loc cutremurul devastator din Japonia. Acesta ar fi fost provocat de un cutremur lent.

Concluzia studiului realizat de Patricia a fost publicată în revista Earth and Planetary Science Letters.

Foto cover: Getty Images


Rămâi la curent cu cele mai importante știri ale zilei, pe ProTv Plus:

Share articol: