Cercetatorii vor sa refaca ecosistemul care exista in Siberia acum 12.000 de ani.

Parcul Pleistocene este o rezervatie naturala din Siberia, unde cercetatorii incearca sa refaca pasunile care existau aici la sfarsitul ultimei ere glaciare.

Ei vor de asemenea sa reintroduca anumite specii de animale si chiar sa cloneze si sa readuca la viata mamutii lanosi. Astfel s-ar reface ecosistemul care exista aici in urma cu 12.000 de ani.

Daca ar reusi acest proiect, pasunile intinse ar reflecta lumina soarelui si ar absorbi mai multa caldura decat o pot face padurile care exista acum. Astfel, ar fi incetinita incalzirea globala, care duce la dezghetarea permafrostului din Siberia.

Topirea permafrostului este o adevarata bomba cu ceas. Pe masura ce solul inghetat se dezgheata, elibereaza in atmosfera mult dioxid de carbon si metan, care vor accelera incalzirea globala, scrie Daily Mail.

Serghei Zimov, cel care a creat Parcul Pleistocen in 1996, spera sa poata strange pentru acest proiect peste 100.000 de dolari, prin Kickstarter.

Ca sa readuca la viata pasunile din trecut, copacii trebuie sa fie eliminati. De aceea, Serghei sustine ca ar avea nevoie de mamutii care traiau odinioara aici. Oamenii de stiinta incearca deja sa cloneze aceasta specie disparuta, modificand genele elefantului asiatic.

In Parcul Pleistocen traiesc deja cai salbatici, bizoni si bivoli, iar in curand vor fi introdusi pradatori: tigri siberieni, lupi, pume. Cercetatorii spera ca pe viitor sa poate fi readuse la viata mai multe specii disparute, cum ar fi leul de pestera.

 

Share articol: