Agentia spatiala americana a semnat un contract in valoare de 10 milioane de dolari, pentru a transforma in realitate un proiect propus de inginerul german Werner Von Braun.

Von Braun este cel care a inventat racheta balistica V-2, folosita de nazisti in timpul razboiului si considerata "arma secreta a lui Hitler", fiind pe atunci o tehnologie de ultima ora.

Ulterior, el s-a mutat in Statele Unite si a lucrat pentru NASA. Inginerul german este cel care a construit racheta spatiala Saturn V, care i-a dus pe astronautii misiunii Apollo 11 pe Luna.

Un alt proiect propus de Von Braun in urma cu 50 de ani presupunea reutilizarea rachetelor aflate pe orbita si asamblarea lor intr-o statie spatiala, scrie Daily Mail.

Acum, NASA vrea sa transforme in realiatate aceasta idee si sa construiasca o statie spatiala din reciclarea a doua rachete aflate pe orbita.

Astfel, va fi folosita o racheta fara pilot si o racheta cu oameni la bord. Prima lansata in spatiu va fi racheta fara pilot, care va transporta pe orbita un satelit sau o alta incarcatura. O zi mai tarziu va fi lansata si racheta cu oameni la bord, care va transporta echipajul si echipamentul necesar pentru reciclare si asamblare.

Imediat ce ajung pe orbita, astronautii vor transforma rezervorul gol al rachetei fara echipaj intr-un mic laborator si vor incepe construirea statiei spatiale.

Pana acum, aceste rachete uzate erau lasate sa se prabuseasca in atmosfera Terrei sau sa pluteasca mereu pe orbita, ca gunoi spatial.

NASA va lucra la acest proiect alaturi de trei companii private, printre care si NanoRacks. Expertii spun ca reciclarea vechilor rachete este mai ieftina si mai sigura decat construirea de module la sol si mutarea lor in spatiu. Cele trei companii partenere vor testa mai intai daca acest proiect este cu adevarat rentabil.

Werner Von Braun a fost primul care a propus construirea unei statii spatiale pe orbita prin asamblarea mai multor parti componente.

Initial insa, ideea lui a fost respinsa de NASA, care a preferat sa trimita pe orbita primul sau satelit, Skylab, in 1970, complet construit si echipat de la sol.

Surse foto: Getty Images