Teoria conform careia ar exista o planeta uriasa, nedescoperita inca, in sistemul nostru solar, a fost lansata in 2016.

In anul 2016, astronomii Konstantin Batygin si Michael Brown de la Institutul de Tehnologie California au lansat ipoteza existentei unei uriase planete, care se afla foarte departe de noi, dincolo de Neptun.

Planeta ar fi de 10 ori mai mare ca Pamantul, dar nu poate fi observata direct pentru ca se afla la limita exterioara a sistemului nostru solar.

Dar existenta ei este sugerata de orbitele ciudate, inexplicabile, ale unor planete pitice din aceasta regiune. Recent, o noua descoperire vine in sprijinul acestei teorii.

David Gerdes si Juliette Becker, astronomi la Universitatea din Michigan, au publicat un studiu despre orbita foarte stranie a unui corp ceresc aflat la marginea sistemului nostru solar.

Corpul ceresc numit 2015 BP519 are o orbita inclinata la 54% deasupra planului sistemului solar. Este ceva complet nefiresc si care nu poate fi explicat fara a lua in calcul existenta unei planete foarte mari, care, prin forta ei gravitationala, modifica orbita acestuia, scriu cei de la Quanta Magazine.

Acest fenomen apare si in cazul altor corpuri ceresti din centura Kuiper, de la limita sistemului solar, observatie care i-a determinat pe Brown si Batygin sa ajunga la concluzia privind existenta Planetei Numarul Noua.

Share articol: