Pentru prima dată, cercetătorii au observat lupi care părăsesc zona contaminată de la Cernobîl.

Animalele încep să plece din zona de excludere, care se întinde pe o suprafață de peste 4.000 km pătrați în jurul centralei atomice.

După dezastrul nuclear din 1986 și evacuarea zonei, animalele de aici s-au înmulțit foarte mult, fiind observate haite de lupi, cai sălbatici, mistreți și râși.

Conform unui nou studiu, unii lupi, care sunt contaminați radioactiv, au ajuns la o distanță de peste 300 de km de zona interzisă.

Astfel, există un risc foarte mare, ca genele lor, care au suferit mutații din cauza contaminării radioactive, să se răspândească la populațiile sănătoase de animale.

Potrivit studiului realizat de Michael Burne, de la Universitatea Missouri din Columbia, în zona de exludere trăiesc de 7 ori mai mulți lupi ca în restul regiunilor.

Asta deoarece lipsa oamenilor a stimulat foarte mult înmulțirea animalelor sălbatice. Fiind foarte numeroși, unii lupi au părăsit zona, în căutarea altui teritoriu.

Cercetătorii au reușit să urmărească 14 lupi care fuseseră dotați cu zgărzi GPS. Unul dintre aceștia, un mascul tânăr, a ieșit din zona contaminată și a parcurs aproximativ 300 de km în 21 de zile.

Deși nu există deocamdată dovada răspândirii unor gene mutante la animalele sănătoase, plecarea lupilor este un indiciu că acest lucru s-ar putea întâmpla în curând, scrie Daily Mail.

Share articol: