Satelitul GOLIAT va fi lansat de catre racheta VEGA a Agentiei Spatiale Europene. GALERIE FOTO

GOLIAT, primului satelit romanesc, va fi lansat cu primul zbor al noii rachete europene VEGA (foto) pe data de 9 februarie 2012. Satelitul a efectuat testele functionale si in prezent este integrat pe lansator impreuna cu alti sapte sateliti la Centrul Spatial al ESA din Guyana Franceza. 

Satelitul GOLIAT, dezvoltat in conformitate cu standardul international CubeSat, isi propune realizarea de imagini de inalta rezolutie, de masurare a nivelului de radiatii si a fluxului de micrometeoriti, dar si transferul datelor catre statiile de sol pentru analiza si diseminare stiintifica. Unul dintre obiectivele secundare este validarea in spatiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea si dezvoltarea ulterioara in misiuni viitoare.

Satelitul a fost realizat de catre o echipa multidisciplinara extinsa prin implicarea activa a studentilor de la Universitatea Politehnica din Bucuresti si de la Universitatea Bucuresti in toate fazele de proiectare, realizare si testare a satelitului. Coordonarea proiectului si a misiunii este asigurata de Agentia Spatiala Romana (ROSA).

In 2008, un urma unui proces de selectie, 26 de tari europene si-au despus proiectele, dintre acestea urmand a fi alese doar 9 pentru zborul inaugural al rachetei Vega. Romania (a castigat) s-a aflat printre aceste 9 tari cu satelitul Goliat (in final au ramas doar 7 sateliti, 2 dintre proiecte nefiind finalizate).

O componenta importanta a misiunii o reprezinta dezvoltarea infrastructurii de sol in doua locatii diferite: platforma Magurele (Ilfov) si Marisel (Cluj). Centrele de comunicatii includ echipamentul emisie-receptie radio, antenele si sistemele de orientare automata ce vor fi utilizate in etapele de operare a satelitului.

GOLIAT reprezinta o etapa intermediara in planurile de realizare a obiectivelor pe termen lung ale ROSA: de a dezvolta si opera nanosateliti in zbor strans in formatie pentru misiuni complexe cu aplicatii in observarea Terrei si a spatiului circumterestru si realizarea de masuri stiintifice de pe orbita terestra joasa.

Lansarea primului satelit romanesc are loc in contextul promulgarii legii privind ratificarea aderarii Agentiei Spatiale Romane (ROSA) la Agentia Spatiala Europeana (ESA). Romania devine astfel oficial, incepand cu 22 decembrie 2011, al 19-lea stat membru al ESA, fiind cea de-a doua tara fosta socialista (dupa Republica Ceha) care obtine aceasta calitate.

Relatia ESA cu Romania este un program de termen lung. Jumatate din contributia Romaniei in cadrul acestui relatii se va concentra pe dezvoltarea de capabilitati la nivel national (bord comun ESA - Romania). Se vor stabili anumite nise stiintifice, tehnologice si industriale in sistemul ESA in care vom fi cei mai buni si vom asigura aceste sisteme pentru agentii ca NASA sau Agentia Spatiala Japoneza. Romania s-a bucurat de un mare sprijin din partea ESA, ni s-a peris sa lucram conform standardelor europene (integrarea romaniei in ESA)

Goliat va comunica cu solul prin 2 canale (in banda de 430MHz si in banda de 2,4GHz , cel din urma permite transfer de date).

El transporta 3 experimente stiintifice:

1. camera de observare a Terrei cu o rezolutie de 3MP (camerele cu rezolutie mare sunt foarte sensibile la radiatia cosmica + transmisia unei imagini poate dura si o saptamana);

2. detectie de micrometeorizi (particule foarte fine din spatiul cosmic care pot periclita functionarea vehiculelor spatiale - o masuratoare foarte importanta);

3. masurare a dozei integrale de radiatie la nivelul orbitei terestre.

Lansarea se va realiza de la Centru Spatial Guyana (care este poligonul ESA) in data de 9 februarie, in intervalul orar 12-14 (ora Romaniei), unde din partea tarii noastre va merge si presedintele Agentiei Spatiale Romane, Marius-Ioan Piso. Restul echipei se va ocupa de controlul misunii, care se realizeaza prin 3 antene prinicipale (2 la platforma Magurele, jud. Ilfov, si una in Muntii Apuseni la Marisel, jud. Cluj). Sistemele vor functiona sincron.

Goliat va avea o viata estimata de 6 luni. Reintrarea in atmosfera se va petrece intre 1,3 si 1,6 ani din momentul lansarii.

In zona nano-satelitilor, romanii sunt promotorii unei filozofii noi in domeniul spatial - sistemele miniaturizate - unde rolul principal nu mai apartine partii de hardware (costurile au coborat la 20% de la 80% cat sunt intr-o misiune normala), ci software-ului si inteligentei. Vorbim de sateliti programabili, sisteme care evolueaza in retea si sisteme cu care poti sa asiguri un acces rapid spre spatiu care pot rezolva in paralel probleme stiintifice si probleme operationale (cum ar fi monitorizarea de inundatii)

Sursa: rosa.ro

Share articol: