Cercetatorii americani cred ca fuziunea nucleara va deveni accesibila peste doar 15 ani.

Accesul la energie nelimitata si curata ar putea deveni realitate peste doar cativa ani. Cercetatorii de la MIT lucreaza la un dispozitiv numit Sparc, prin care se poate obtine fuziune nucleara.

Tehnologia imita practic procesul natural care are loc in interiorul stelelor, unde elemente chimice mai usoare (precum hidrogenul) se unesc intre ele si formeaza elemente mai grele (ca heliul).

In timpul fuziunii este eliberata o cantitate uriasa de energie, care poate fi folosita fara sa existe riscul de poluare, ca in cazul deseurilor radioactive sau al folosirii carbonului.

Tehnologia va deveni accesibila in urmatorii 15 ani, cred expertii, pentru ca deja exista superconductori care rezista la temperaturi extrem de inalte.

In prezent, cercetatorii de la MIT, alaturi de compania privata Commonwealth Fusion Systems, lucreaza la proiectul Sparc, care pot duce in final la construirea de reactoare de fuziune nucleara.

Un reactor de acest fel ar putea genera 100 MegaWatti putere. Prin comparatie, o centrala care foloseste fisiune nucleara sau carbune nu poate obtine mai mult de 2 - 3 GigaWatti putere.

Singura problema care mai trebuie rezolvata este fabricarea de electromagneti superconductori, care sa genereze un camp magnetic mult mai intens decat pot asigura cele care exista in prezent. Noii magneti ar putea fi produsi peste aproximativ 3 ani, spun cercetatorii de la MIT.

In afara de proiectul Sparc, va incepe curand un alt experiment similar, Iter, in sudul Frantei, care va fi cel mai mare proiect de fuziune nucleara din lume.

Daca totul va merge asa cum trebuie, reactorul acesta va incepe sa produca energie prin fuziune in jurul anului 2035. Iter (International Thermonuclear Experimental Reactor) va costa aproximativ 20 de miliarde de euro.
 

Share articol: