Un cercetator de la NASA a dezvaluit ca a fost retinut de catre politia de frontiera americana pana a acceptat sa-si deblocheze telefonul si sa lase un agent sa-i copieze sau examineze continutul telefonului. Acesta era proprietatea NASA insa agentilor nu le-a pasat.

Sidd Bikkannavar, cel care lucreaza la laboratorul NASA Jet Propulsion folosit de telescopul James Webb, a zburat catre Chile pentru a participa la o cursa de masini alimentate de energie solara. Pe 30 ianuarie, dupa schimbarea facuta de administratia guvernamentala a Statelor Unite, Bikkannavar a fost retinut de catre politia din Houston dupa ce i-a fost scanat pasaportul.

Bikkannavar a fost dus in sala de interviu unde i-au fost puse intrebari. Lucru care i s-a parut ciudat asa ca a intrebat de ce a fost ales. Nu a primit insa raspuns. Ofiterul i-a oferit apoi lui Bikkannavar un document care le ofera autoritatea de a verifica device-urile sale. "Le-am spus precaut ca nu imi este permis, nu voiam sa para ca nu cooperez. Le-am spus ca nu am voie sa dau codul, trebuie sa-mi protejez accesul. Insa au insistat ca au autoritatea de a verifica" a spus Bikkannavar. Pana la urma savantul a cedat si a deblocat telefonul iar un ofiter a plecat cu el timp de 30 de minute.

Bikkannavar spune ca nu stie ce s-a intamplat in acele 30 de minute insa "echipa de securitate de la JPL nu a fost deloc incantata de incident".