Carasul auriu, numit si "pestisorul auriu", o specie de peste de acvariu, se poate transforma intr-un adevarat monstru daca ajunge in libertate.

Pestisorul auriu este crescut de obicei in acvariu, fiind usor de intretinut si foarte dragut.

Biologii avertizeaza insa ca daca este aruncat in lacuri sau in rauri, un peste din aceasta specie poate creste de pana la 10 ori si risca sa distruga ecosistemul, fiind un pradator de temut, scrie publicatia Science Alert.

O echipa de cercetatori din Australia a descoperit in salbaticie exemplare care cantareau chiar si 2 kilograme.
O situatie grava se inregistreaza in Raul Vasse, unde carasul auriu a fost introdus de 12 ani si unde s-a inmultit foarte repede, afectand ecosistemul.

Probabil ca primele exemplare care au ajuns aici au fost aruncate de cei care le tineau in acvariu. Cercetatorii au monitorizat 15 pestisori aurii din Raul Vasse, timp de 12 luni. Astfel, ei au observat ca pestii se deplaseaza foarte mult, parcurgand chiar si 230 de kilometri intr-un an, afectand deci o zona foarte larga.

Acesti pesti, in ciuda aspectului lor, sunt pradatori periculosi. Consuma icrele altor pesti si afecteaza astfel echilibrul faunei din respectiva regiune.

Celelalte specii de pesti dispar sau au serios de suferit. In plus, algele se inmultesc foarte mult acolo unde traieste carasul auriu.

Mai multe lacuri din Canada si SUA au fost infestate de asemenea cu aceasta specie, care consuma foarte multe resurse si se dezvolta incredibil de mult. Ecologii fac apel la oamenii care detin in acvariu acesata specie sa nu mai arunce pestii in apa atunci cand vor sa scape de ei.

Carasul auriu este o specie originara din China. In prezent este intalnita in intreaga lume. In mod normal, un exemplar ajunge la doar 20 de cm lungime. In captivitate, acest peste poate trai 20-30 de ani.

Share articol: