Un studiu recent arata ca doua treimi din Marea Bariera de Corali este afectata de albirea coralilor. Acest fenomen, provocat de incalzirea apelor oceanului, risca sa distruga complet Bariera. Un fenomen similar a avut loc si in 2016, cand 93% din corali au fost afectati, scrie Science Alert.

Albirea afecteaza in prezent aproximativ 1.500 km de corali din totalul de 2.300 km, cat are Marea Bariera.

Este un dezastru ecologic fara precedent, spune James Kerry, cercetator la Universitatea James Cook. El precizeaza ca in acest moment recifele de corali au ajuns "in faza terminala" si nu se mai poate face nimic pentru salvarea lor. Este nevoie de peste 10 ani pentru ca recifele afectate de albirea sa isi revina.

Din cauza apelor prea calde din ultima perioada, coralii sunt supusi unui stres urias si elimina algele colorate care ii protejeaza si le asigura hrana. Astfel, ei devin albi si sunt expusi distrugerii si risca sa moara.

In ultimii 19 ani, Marea Bariera de Corali a fost afectata de patru fenomene de albire masiva, deoarece temperatura apei a crescut cu 1 grad Celsius.

Singura solutie posibila in acest moment este protejarea recifelor care nu au fost inca distruse. Pentru asta ar fi necesar ca temperatura apei sa nu mai creasca.