Cercetatorii din California analizeaza un manuscris misterios.

Specialistii de la SLAC National Accelerator Laboratory din California au descoperit ceva complet neasteptat in timp ce analizau un manuscris vechi.

Cartea contine imnuri religioase, din secolul al XI-lea. Dar, in spatele acestor randuri se afla ascunse altele, mult mai vechi.

Textul ascuns, care poate fi vazut doar atunci cand manuscrisul este expus la raze X, contine invataturile medicale ale lui Galen din Pergam, un medic si filosof grec care a trait in secolul al II-lea e.n. Galen este considerat unul dintre cei mai importanti medici si oameni de stiinta din Antichitate.

La sute de ani dupa moartea lui, cineva a tradus si transcris o parte din sfaturile sale medicale pe un pergament. Dupa alte sute de ani, acestea au fost sterse si inlocuite cu psalmi, scrie Science Alert.

Textul initial a fost redactat in limba siriaca si a fost scris probabil de un calugar de la Manastirea Sf. Ecaterina din Egipt, cred expertii. Dupa 500 de ani, cineva a sters textele medicale si a scris in locul lor imnuri religioase.

Istoricii cred ca nu a fost vorba de un act de reavointa, care sa ascunda textul initial, ci pur si simplu o decizie rentabila din punct de vedere economic.

Pergamentul era un material scump si oamenii refoloseau de obicei documentele, preferand sa sterga textele si sa scrie altele deasupra, in loc sa le arunce.

Cercetatorii s-au straduit aproape 10 ani sa scoata la lumina textul intial al documentului si abia acum au reusit sa-l descifreze. Analiza intiala, in care au fost folosite lumina ultravioleta si raze cu infrarosu nu a dat rezultate.

Cercetatorii au folosit acum raze X de mare energie, generate de un accelerator de particule. Razele au scos in evidenta fiecare urma de cerneala veche de de pergament.

In aceasta fotografie putem vedea clar textele suprapuse. Randurile verticale sunt psalmii din secolul al XI-lea, iar textul scris orizontal sunt invataturile lui Galen.

Pentru prima data dupa aproape o mie de ani, cercetatorii au posibilitatea sa citeasca textul intial al pergamentului si sa inteleaga astfel mai bine evolutia medicinei.

Textul contine peste 200 de pagini.

Share articol: