Intr-un interviu recent acordat publicatiei Wired, Stephen Hawking a declarat din nou ca omenirea trebuie sa paraseasca aceasta planeta, daca vrea sa supravietuiasca.

Pericolele cele mai mare sunt reprezentate de suprapopulare, dar mai ales de dezvoltarea inteligentei artificiale.

In curand, formele de inteligenta superioara vor devenit atat de dezvoltate incat vor putea inlocui specia noastra, crede fizicianul.

Nu este prima data cand savantul recunoaste public ca se teme de inteligenta artificiala si se declara convins ca aceasta reprezinta un real pericol pentru oameni.

In trecut, el a cerut interzicerea folosirii masinilor autonome in scopuri militare si a precizat ca multi oameni din clasa de mijloc isi vor pierde slujbele din cauza robotilor care ii vor inlocui.

Acum, Hawking a explicat mai concret ce s-ar putea intampla cu formele de inteligenta articiala. Asa cum oamenii stiu deja sa realizeze virusi informatici, tot asa cineva poate sa conceapa o inteligenta artificiala care poate evolua singura si se poate inmulti incontrolabil.

Astfel, va aparea o nou forma de viata, care va fi mai performanta ca oamenii.

Avertismentele lui Hawking sunt sustinute si de alti experti in domeniul tehnologiei, printre care Elon Musk, fondatorul SpaceX si Tesla si Bill Gates, co-fondatorul Microsoft.

Conform specialistilor, inteligenta artificiala ar putea ajunge la un nivel foarte avansat in urmatorii 30 - 100 de ani.

Foto: Getty Images