Arheologii au descoperit unelte preistorice, care datează din perioada în care a fost ridicat primul monument în zona Stonehenge.

Cercetătorii au găsit în sudul Țării Galilor unelte care au folosite de muncitori pentru desprinderea blocurilor din cariera de piatră, blocuri care au fost transportate apoi la Stonehenge. Este vorba de 15 pene de piatră și ciocane tot din piatră, scrie The Independent.

Descoperirea sporește și mai mult misterul din jurul construirii complexului megalitic. Ea demonstrează că uriașele blocuri de piatră de culoare gri-albăstruie, care cântătesc peste 2 tone fiecare, au fost aduse din sudul Țării Galilor în Câmpia Salisbury, unde a fost înălțat monumentul Stonehenge.

În total, 79 de blocuri de piatră au fost mutate, pe o distanță de aproximativ 280 km. Arheologii nu știu deocamdată dacă acestea au fost transportate pe pământ sau pe apă.

Acesta este primul caz în care blocuri de piatră sunt mutate pe o distanță atât de mare și specialiștii nu au încă o explicație clară.

Ei presupun că uneltele și blocurile uriașe de piatră au fost aduse de la mare depărtare pentru că de acolo proveneau și oamenii care au lucrat la construirea complexului megalitic.

Uneltele descoperite datează din perioada 3350-3000 î.e.n., când a fost înăltat primul monument de la Stonehenge.

Stonehenge este unul din monumentele megalitice cele mai cunoscute din lume, construit în epoca neolitică în urmă cu între 4.000 - 5.000 de ani, în apropiere de Amesbury, în comitatul englez Wiltshire, şi învăluit în multe mistere pe care arheologii încearcă să le rezolve.

Foto: Getty Images


Rămâi la curent cu știrile zilei, pe ProTv Plus:

Share articol: