Astronomii cerceteaza cu atentie un obiect misterios descoperit in galaxia noastra.

In anul 2012, cercetatorii au identificat un obiect misterios, asemanator unei planete, la o distanta de peste 100 de ani-lumina. Obiectul a fost numit CFBDSIR 2149-0403 si initial astronomii au considerat ca este o planeta calatoare.

O planeta calatoare este o planeta care nu orbiteaza in jurul unei stele, ci calatoreste prin spatiu, prin galaxie, trecand prin mai multe sisteme solare fara sa fie oprita de gravitatia unei stele. Aceste planete au fost "alungate" din sistemul lor solar de alte planete sau nu au avut niciodata o orbita stabila.

Analizand ciudatul obiect, care este mult mai mare ca Jupiter, astronomii de la Universitatea din Grenoble, coordonati de Philippe Delorme, si-au dat seama ca este mult mai ciudat decat se asteptau.

Poate fi intr-adevar o planeta calatoare foarte mare si tanara, care are cel mult 500 de milioane de ani, sau o pitica maronie, un corp ceresc cu o varsta de aproximativ 3 miliarde de ani si cu un continut ridicat de metal.

O pitica maronie este un corp ceresc care nu are o masa suficient de mare pentru a fuziona hidrogenul si a deveni stea, dar este totusi mult mai greu ca o planeta. Astfel, masa misteriosului CFBDSIR 2149-0403 poate fi de 13 ori sau chiar de 40 de ori mai mare ca a lui Jupiter.

Desigur, astronomii nu exclud ca in realitate acest obiect straniu sa fie cu totul altceva. Ei vor continua sa-l observe si sa incerce sa dezlege misterul.

Share articol: