Omul de stiinta Virgiliu Pop de la Agentia Spatiala Romana a fost citat in cea mai cunoscuta revista de tehnologie din lume, Wired.

Jurnalistii celei mai cunoscute reviste de tehnologie din lume, Wired, au apelat la ajutorul cercetatorului roman Virgiliu Pop de la Agentia Spatiala Romana (ROSA) pentru a-i lamuri intr-o problema misterioasa: cea a cumpararii terenurilor pe Luna si a revendicarii anumitor planete din Sistemul nostru Solar.

Virgiliu Pop este unul dintre putinii specialisti ai lumii in domeniul dreptului spatial, o ramura care va deveni tot mai importanta pe masura ce oamenii vor explora Sistemul Solar. In 2009, coditianul New York Times a nominalizat ideiile cercetatorului nostru in randul celor mai importante 9 idei din domeniul "politica si politici".

Romanul este si autorul unei carti, „Who Owns the Moon? Extraterrestrial Aspects of Land and Mineral Resources Ownership" („Cui apartine Luna? Aspecte extraterestre ale dreptului de proprietate funciara si minerala"). El a mai fost intervievat de New Scientist si de space.com.

Articolul din Wired are la baza cazul unui barbat din Quebec, Sylvio Langvein, care a intrat intr-un tribunal canadian si s-a declarat proprietarul planetelor din Sistemul Solar, a 4 sateliti ai planetei Jupiter si a spatiului interplanetar. El a declarat ca vrea sa colectioneze planete asa cum altii colectioneaza cartonase cu jucatori de hochei si sa previna situatia in care China si-ar construi un avanpost pe unul dintre aceste corpuri ceresti. Era cel de-al 45-lea proces intentat de Langvein din 2001 incoace.

Astfel de cazuri sunt, totusi, destul de dese. "Din cand in cand cineva crede ca nimeni n-am mai revendicat Luna pana acum si se grabeste sa o revendice", a declarat Virgiliu Pop pentru Wired. Cercetatorul roman mai spune ca "omenirea are memorie scurta, asa ca solicitatul e capabil sa faca valva pana cand povestea moare - pentru a fi urmata de o poveste similara, cativa ani mai tarziu".

Potrivit lui Pop, problematica dreptului de proprietate in spatiu este complexa, iar respingerea unor revendicari nefondate nu trebuie sa insemne si respingerea drepturilor de proprietate ca atare, care sunt cruciale pentru colonizarea spatiului.

Virgiliu Pop are 38 de ani, s-a nascut in localitatea Corod si locuieste acum la Timisoara. El este licentiat in drept la Universitatea Vasile Goldis din Arad, a facut masteratul la University of Aberdeen, Scotia, si si-a dat doctoratul la University of Glasgow, in drept spatial. Anul trecut el a fost capitanul RoMars2011, prima misiune romaneasca de simulare a unui zbor pe Marte. Proiectul s-a desfasurat in SUA, iar ROSA a fost a 3-a dupa NASA si ESA care sa trimita un echipaj. La Agentia Spatiala Romana are numeroase proiecte de popularizare a stiintei in randul copiilor si tinerilor.

Share articol: