Dupa epidemia de antrax, cercetatorii din Siberia au descoperit aici un pericol si mai mare: variola.

Declarata eradicata la nivel mondial in anul 1977, variola s-ar putea intoarce, iar efectele asupra populatiei ar fi devastatoare. Avertismentul apartine unor cercetatori din Siberia, care au observat ca permafrostul incepe sa se topeasca din cauza incalzirii globale, expunand astfel mormintele unor oameni care au murit de variola acum 120 de ani.

Descoperirea vine dupa ce oamenii de stiinta au inceput sa investigheze o epidemie de antrax aparuta recent in Siberia, tot din cauza topirii solului inghetat si a scoaterii la suprafata a unor cadavre, scrie publicatia The Independent.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, variola este mortala in 30% din cazuri, iar supravietuitorii bolii raman desfigurati pe viata.

Boala se manifesta prin febra puternica si aparitia unor basici pline cu lichid pe intregul corp.

In jurul anului 1890, in Siberia a avut loc o epidemie grava de variola si 40% dintre locuitori au murit. Cadavrele lor, care au fost ingropate pe malul raului Kolyma, ies acum la suprafata, iar pericolul de contaminare este foarte mare, spune Boris Kershengolts, de la Academia de Stiinte din Rusia.

Analiza unor cadavre din aceasta regiune indica prezenta sporilor de antrax, dar si urme din ADN-ul virusului care provoaca variola.

In trecut, cand solul din Siberia era foarte inghetat, cadavrele nu puteau fi ingropate la mare adancime. Acum, din cauza incalzirii climei, acesta incepe sa se topeasca, iar riscul de expunere al unor cadavre care se afla la o adancime de doar 3 metri este foarte mare.

Din acest motiv s-a declansat si epidemia de antrax, care a facut deja mai multe victime.

Share articol: