Fulgerele globulare sunt descarcari electrice care iau o forma sferica, asemanatoare unui glob. Ele se produc natural, chiar daca foarte rar, in timpul unor furtuni puternice. Pot fi generate si artificial, in laborator.

Aparitia acestor "mingi de foc" a starnit in egala masura interesul cercetatorilor si al celor care cred in paranomal si extraterestri.

Unele fulgere globulare apar in aer liber, in timpul furtunilor, dar exista si rapoarte care descriu formarea loc intr-o camera sau intr-un avion.

Aceste misterioase obiecte se descompun treptat si dispar sau pot sa explodeze, lasand in urma un miros acru, foarte neplacut.

Chiar daca oamenii de stiinta au declarat de mult ca fulgerele globulare nu au legatura cu OZN-urile si nici nu sunt fenomene paranormale, pana acum nu au avut o explicatie pentru formarea lor.

Dar acum, pentru prima data, fizicienii au o teorie care poate lamuri acest mister.

Cercetatorii de la Universitatea Zhejiang din China cred ca fulgerele globulare se formeaza atunci cand microundele raman blocate intr-o bula de plasma, scrie Daily Mail.

Fenomenul se poate produce in momentul in care varful unul fulger atinge solul.

Microundele blocate in bula continua sa genereze plasma timp de cateva momente si astfel mentin forma si imaginea unor strafulgerari luminoase in interior.

Pe masura ce radiatia din bula de plasma de disipeaza, fulgerul globular se estompeaza. Iar daca microundele reusesc sa iasa din bula, atunci fulgerul globular explodeaza.

Fenomenul poate sa apara si in avioane sau camere inchise, pentru ca aceste microunde pot trece prin sticla de la geamuri.

Iar mirosul neplacut pe care il lasa in urma dupa explozie poate fi explicat prin contactul dintre microundele care ies din bula si ozonul din atmosfera.