Europa, un satelit acoperit cu gheata, ar putea avea un adevarat ocean sub calota de gheata, un ocean plin de minerale si, foarte posibil, viata.

Datele oferite de telescopul Hubble i-ar putea ajuta pe cercetatori sa afle daca unul dintre satelitii celei mai mari planete din sistemul nostru solar, Jupiter, gazduieste viata, chiar daca la nivel micromolecular. Oamenii de stiinta au observat in ultimele imagini de pe Europa ca, din cand in cand, din calota de gheata izbucnesc adevarate jeturi de apa care ajung la 200 de km inaltime.

Europa este unul dintre cei mai importanti sateliti naturali ai lui Jupiter, unul dintre cei 63 cunoscuti pana acum. Astronomii cred ca sub calota groasa de gheata se afla un imens ocean incalzit de miscarile tectonice, mediul fiind propice pentru sustinerea vietii.

Mai multi oameni de stiinta considera ca satelitul Europa ar putea fi al doilea loc din sistemul nostru solar care ar putea gazdui viata, dupa, evident, Terra. In ajutorul declaratiilor acestora vin datele culese de misiunea Galileo a NASA, misiune care a detectat substante de consistenta lutului pe suprafata satelitului, subtante care, foarte bine, ar putea proveni din coliziunea satelitului cu alte corpuri ceresti.

Share articol: