In Oymyakon temperatura medie a lunii ianuarie este de -50 de grade Celsius, insa acum s-a inregistrat un nou record negativ: -62 de grade Celsius.

Este atat de frig incat genele oamenilor ingheata in doar cateva secunde, de aici si imaginile impresionante cu locuitorii care par statui de gheata.

Valul de frig care a lovit in ultimele saptamani multe zone ale planetei pare sa fi ajuns si aici, desi Oymyakon este deja considerat "polul frigului".

Locuitorii spun ca s-au inregistrat chiar si -67 de grade Celsius, cu un grad sub limita minima admisa pentru stabilirea unei localitati permanente. In schimb, temperatura minima inregistrata oficial aici este de -59 de grade.

Un termometru digital instalat anul trecut s-a stricat din cauza gerului, dupa ce a inregistrat o temperatura de -62 de grade, scrie Siberian Times.

Din cauza gerului extrem, locuitorii de aici se confrunta cu probleme neintalnite in alte regiuni ale lumii.

Cernerala din stilourile elevilor ingheata, bateriile se descarca foarte repede, iar cei care poarta ochelari se trezesc cu flori de gheata pe lentile.

Pornirea masinilor este o adevarat provocare, la fel si saparea gropilor in cimitire, pentru ca solul devine extrem de tare.

Ca o ironie, numele Oymyakon inseamna "apa care nu ingheata", deoarece localitatea se afla deasupra unor izvoare termale.

Recordul absolut de temperatura negativa inregistrat aici este de -67,7 grade Celsius, raportat oficial in anul 1933.

Este cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata intr-o zona locuita. In Antarctica sunt temperaturi mai scazute, dar aceasta zona nu este locuita.

Foto: Getty Images