Nu mai este mult pana in momentul in care ne vom face bagajele si vom lua directia cerului. Pentru cei cu bani, acest tip de turism este deja posibil.

Peste 10 ani, vacantele la Paris, New York sau chiar Hawaii ar putea fi demodate. Un nou tip de turism a inceput sa rarasara, unul destinat, deocamdata, doar celor cu foarte multi bani. Nu peste mult timp, insa, excursiile pe nave spatiale care pe orbita Pamantului sau chiar mai departe, ar putea fi ceva obisnuit. Aviz fanilor SF!

Citeste despre inventiile copiilor din Romania in domeniile astronomie, robotica si programare


Cat costa o saptamana in spatiu

Dennis Tito a fost primul turist spatial si ar fi platit un pret exorbitant pentru asta: 20 de milioane de dolari. A petrecut un sejur de o saptamana in spatiu si, in tot acest timp, a trait exact ca un astronaut adevarat. 

Dennis Tito avea 61 de ani la momentul calatoriei si a trecut toate testele cu brio, pentru ca inainte de o astfel de calatorie, pregatirea este necesara. Calatorul spatiului trebuie supus unui control riguros si trebuie sa indeplineasca anumite criterii fizice. Desi par foarte dure, aceste probe pot fi trecute, pana la urma, de oricine.

Excentricul miliardar Richard Branson, detinatorul grupului de companii Virgin, a inceput in 2007 sa-si faca planurile de afaceri pentru spatiu. Impreuna cu echipa sa, proiecteaza o nava-avion care ar putea sa ajunga usor la 120 de km deasupra pamantului.

In 2020 am putea vedea acest vis realizat si o calatorie departe de grijile de pe pamant ar putea costa in jur de 30.000 de euro, insa primele bilete ar costa in jur de 140.000 de euro. Compania Virgin Galactic a declarant ca deja s-au rezervat 330 de bilete, iar fiecare persoana a platit aproape 150.000 euro. 

Zborul dureaza doua ore, iar pasagerul pluteste timp de 4 minute in imponderabilitate.

Cei care doresc mai mult, pot achizitiona un sejur de o saptamana. Statia Spatiala Internationala te poate gazdui pentru 25-30 de milioane de dolari. Aceasta este cea mai mare nava spatiala construita de oameni si e situata la aproximativ 420 de km deasupra Pamantului. La bordul ei, astronautii efectueaza mai multe misiuni. Desi s-au inscris multi milionari, mai bine de jumatate si-au sters numele de pe lista din cauza crizei economice. 


Sejururi la ocazii speciale

Dupa modelul Statiei Spatiale Internationale, compania Galactic Suite a anuntat ca va construi primul hotel spatial, pentru cei care doresc un sejur All Inclusive la mare departare. Desi biletul costa 1 milion de dolari pe noapte, deja s-au inscris zeci de doritori.

O alta companie, First Advantage, te poate casatori intr-un mod unic, la sute de kilometri de cea mai apropiata biserica de pe Pamant. Pentru doar doua milioane de dolari, tinerii insuratei pot avea o casatorie stelara si isi poti petrece noaptea nuntii in spatiu.

Cu toate ca este criza, multe alte companii incep sa investeasca in astfel de programe. Cercetatorii sunt optimisti si spun ca in cateva sute de ani am putea chiar sa colonizam o noua planeta. Ramane de vazut cat va trece pana cand calatoriile spatiale vor fi la indemana oricui.

Share articol: